olijfolie-kwaliteit-faq

Vragen voor de producent

Hoe bepaal ik wat een goede olijfolie is als de fles dicht is?

Het liefst koop je olijfolie in een winkel waar je eerst kunt proeven. Als dat niet kan, kun je letten op de verpakking en het etiket. Extra vierge olijfolie kan niet goed tegen licht, kies dus altijd een fles van donker glas of een blikje waar de zon niet doorheen kan. Op het etiket kun je lezen waar de olijfolie vandaan komt. Kies bij voorkeur één land van herkomst en kies niet voor olijfolie ‘uit de Europese Unie’. Dit is vaak een samenstelling van oliën waarvan herkomst niet duidelijk is en welke niet altijd extra vierge is. Ook belangrijk is de vermelding van de verpakkingsdatum en de houdbaarheidsdatum. Hier mag niet meer dan 18 maanden tussen zitten.

Bestaat er een kwaliteitskeurmerk voor olie?

Het Olijfolie Instituut is hét keurmerk instituut voor extra vierge olijfolie. Producenten krijgen het keurmerk als hun olijfolie extra vierge is. Het keurmerk is afhankelijk van kwaliteit en heeft de kleuren brons, zilver en goud. Op de verpakking kun je zien welk keurmerk deze olijfolie heeft gekregen.

Hoe herken ik een slechte kwaliteit?

Slechte kwaliteit ruik je meteen. Extra vierge olijfolie ruikt fris en fruitig naar olijven en versgemaaid gras. Een olijfolie kan ook een bittertje hebben en een pittige, peperige afdronk. Experts zeggen dat bittere olijfolie goed is. Polyfenolen (anti-oxidanten) geven olijfolie namelijk die bittere smaak.

Waar kan ik olijfolie van goede kwaliteit kopen?

Het liefst koop je in elke winkel een goede extra vierge olijfolie. Het Olijfolie Instituut hoopt straks alle olijfolie die in Nederland wordt verkocht te voorzien van een keurmerk. Als een olijfolie geen keurmerk heeft en je twijfelt ga dan liever naar een delicatessenwinkel of speciaalzaak.

Er zijn goedkope en dure merken te koop. Wat is het verschil?

Over het algemeen kun je stellen dat een halve liter extra vierge olijfolie rond de €15 a €20 kost. Is de olijfolie goedkoper dan dat dan kun je geluk hebben. Het proces om extra vierge olijfolie te maken is namelijk heel tijdgebonden en arbeidsintensief. Goedkope extra vierge olijfolie is daarom uitzonderlijk.

Is een dure olijfolie per sé de beste?

Niet per se, maar de kans dat je een extra vierge olijfolie koopt is het allergrootst wanneer je er voor betaalt. Dus weet wat je koopt en betaal voor kwaliteit.