Meest gestelde vragen
Kwaliteit
Hoe bepaal ik wat een goede olijfolie is als de fles dicht is?
Het liefst koop je olijfolie in een winkel waar je eerst kunt proeven. Als dat niet kan, kun je letten op de verpakking en het etiket. Extra vierge olijfolie kan niet goed tegen licht, kies dus altijd een fles van donker glas of een blikje waar de zon niet doorheen kan.
Op het etiket kun je lezen waar de olijfolie vandaan komt. Kies bij voorkeur één land van herkomst en kies niet voor olijfolie ‘uit de Europese Unie’ op het etiket afgekort met EU. Dit is vaak een samenstelling van oliën waarvan herkomst niet duidelijk is en welke niet altijd extra vierge is. Ook belangrijk is de vermelding van de verpakkingsdatum en de houdbaarheidsdatum. Hier mag niet meer dan 24 maanden tussen zitten.
Bestaat er een kwaliteitskeurmerk voor olie?
Het Olijfolie Instituut is hét keurmerk instituut voor extra vierge olijfolie. Producenten krijgen het keurmerk als hun olijfolie extra vierge is. Het keurmerk is afhankelijk van kwaliteit en heeft de kleuren Groen, Brons, Zilver en Goud. Op de verpakking of op het schap kun je zien welk keurmerk deze olijfolie heeft gekregen.
Hoe herken ik een slechte kwaliteit?
Slechte kwaliteit ruik je meteen. Extra vierge olijfolie ruikt fris en fruitig en als versgemaaid gras. Een olijfolie kan ook een bittertje hebben en een pittige, peperige afdronk. Experts zeggen dat bittere olijfolie goed is. Polyfenolen (anti-oxidanten) geven olijfolie namelijk die bittere smaak.
Waar kan ik olijfolie van goede kwaliteit kopen?
Het liefst koop je in elke winkel een goede extra vierge olijfolie. Het Olijfolie Instituut hoopt straks alle olijfolie die in de markt verkrijgbaar is te voorzien van een keurmerk. Als een olijfolie geen keurmerk heeft en je twijfelt ga dan liever naar een delicatessenwinkel of speciaalzaak.
Er zijn goedkope en dure merken te koop. Wat is het verschil?
Over het algemeen kun je stellen dat een halve liter extra vierge olijfolie rond de €15 à €20 kost. Is de olijfolie goedkoper dan dat dan kun je geluk hebben. Het proces om extra vierge olijfolie te maken is namelijk heel tijdgebonden en arbeidsintensief. Goedkope extra vierge olijfolie is daarom uitzonderlijk.
Is een dure olijfolie per se de beste?
Niet per se, maar de kans dat je een extra vierge olijfolie koopt is het allergrootst wanneer je er voor betaalt. Dus weet wat je koopt en betaal voor kwaliteit.
‘Bitter is beter, zeggen experts’
Gezondheid
Wat als ik calorie-arm eet, welke olie mag ik dan gebruiken?
Olijfolie bestaat uit enkelvoudige onverzadigde vetten. Dit zijn ‘goede’ vetten. Extra vierge olijfolie is daarom een heel goede vervanger voor andere soorten vetten zoals boter, margarine of bijvoorbeeld zonnebloemolie. Olijfolie is daarnaast een basis bestanddeel van het mediterraan dieet.
Is bakken met extra vierge olijfolie wel gezond?
Bakken met extra vierge olijfolie is hartstikke gezond en zolang de olie is gefilterd (meestal koop je gefilterde olijfolie) dé ideale olie om in te bakken tot 190 graden celcius.
Is olijfolie allergenen vrij?
Olijfolie bevat geen allergenen.
Hoe gezond is olijfolie?
Olijfolie is gezond. Het zit boordevol goede vetten en bevat polyfenolen (anti-oxidanten). Polyfenolen zijn essentieel voor een gezond leven!
Smaak
Zijn er smaakverschillen? En zo ja maakt het dan uit in welk gerecht ik welke olijfolie gebruik?
Een goede olijfolie ruikt naar gras en kan een bittere en of een peperige afdronk hebben. Je zou ervoor kunnen kiezen om voor een gerecht met sterke smaken als gegrild vlees, witlof en bijvoorbeeld rucola een robuuste olijfolie te gebruiken en een wat delicatere olijfolie te gebruiken voor vis en salades. Je zou het ook kunnen vergelijken met wijn. Als je een Bourgogne kiest bij een bepaald gerecht dan gebruik je daar een delicate of medium olijfolie en bij gerechten waar je bordeaux bij schenkt is een robuuste olijfolie een uitstekende keuze.
‘Kies olijfolie bij je gerecht net als je wijn kiest’
Is er verschil tussen olijfolie uit de verschillende landen en streken?
Zeker. Er zijn verschillende soorten olijven over heel de wereld, vaak zijn er per land ook specifieke olijfsoorten aanwezig. In verschillende combinaties geven die dan ook weer een andere smaak aan de olijfolie.
Gebruiken en bewaren
Waar kan ik olijfolie allemaal voor gebruiken?
Je kunt olijfolie overal voor gebruiken. Voor warme en koude gerechten. Olijfolie is een ideaal vet om mee te bakken maar het is zonde om daar je allerbeste olijfolie voor te gebruiken. En olijfolie spat niet. Olijfolie is 100% vet en spettert er toch iets dan is het tijd om een andere slager te zoeken ☺. Olijfolie komt het best tot zijn recht als je deze toevoegt net voordat je de gerechten uitserveert.
Hoeveel olie moet je gebruiken voor het bereiden van gerechten?
Dat is afhankelijk van het gerecht. Maar liever gebruik je eerst een klein beetje zodat je daarna kunt bijvoegen.
Hoe lang blijft olijfolie goed na opening van de fles of het blikje?
Een gesloten blikje of flesje (donkerglas) kun je tot 24 maanden na persdatum bewaren. Een geopende verpakking ongeveer een jaar (mits koel en donker bewaard). De kwaliteit van olijfolie wordt beïnvloed door licht, lucht en temperatuur en tijd. Als de verpakking geopend is kan bijkomende zuurstof na verloop van tijd de smaak van de olijfolie negatief beïnvloeden.
Hoe merk ik als de olie niet (meer) goed is?
Dat ruik en proef je. Een olie kan ranzig ruiken, muf en zelfs naar poep.
Als ik iemand een olijfolie cadeau wil doen en ik niet weet wat men lekker vindt, welke olie kan ik dan het beste kiezen?
Smaken verschillen natuurlijk maar als ‘veilig’ cadeau kies je liefst voor een delicate olijfolie.
Smaken, soorten en verschillen
Van welk soort olijven wordt olijfolie gemaakt?
Er zijn in de hele wereld meer dan 1500 soorten olijven. Olijfolie wordt gemaakt van verschillende soorten olijven en soms slechts van 1 soort olijf.
Is er een verschil in smaak tussen groene of zwarte olijven?
Groene en zwarte olijven zijn hetzelfde. Het verschil in kleur zit in het rijpingsproces. Groene olijven worden vanzelf zwart. In het algemeen kun je zeggen dat groen geperste olijven medium/robuuste olijfolie geeft en paarse olijven een delicate.
Wat maakt, buiten het soort olijf, de smaak van de olie anders?
Het moment van plukken is belangrijk. De grondsoort en ligging spelen een rol. Maar weersomstandigheden zijn ook belangrijk. Een olijfolie kan het ene jaar anders smaken dan het andere jaar vanwege de invloed van de zon en de hoeveelheid neerslag. Ook de manier van persen kan van invloed zijn op de smaak.
Wat zegt de kleur over de kwaliteit?
Eigenlijk niet zo veel. Een olijfolie kan groen en goudgeel van kleur zijn en alles er tussen in maar dat zegt niets over de kwaliteit of de smaak.
Proces
Men spreekt vaak over de eerste persing. Wat betekent dat?
Met eerste persing wordt bedoeld dat de olijven mechanisch geperst zijn zonder dat andere (chemische) middelen zijn gebruikt.
Op welk moment kan de olie na de persing worden gebruikt?
De olijven moeten binnen 24 uur na oogsten worden geperst. De olijfolie kan meteen na persing worden gebruikt.